Zaailingen verspenen in 5 stappen

Zaailingen verspenen in 5 stappen van kiemplantje tot zaailing
In een eerder artikel schreef ik over het begin van een moestuin: zaden oogsten en planten. In het volgende stuk beschrijf ik de vervolg stap; de zaailingen verspenen. We gaan de kleine plantjes verpotten in een groter potje met een dikkere laag potgrond zodat ze door kunnen groeien.

Ontkiemen

Als de zaden gaan groeien en de eerst blaadjes worden zichtbaar zijn ze ontkiemt. Je hebt nu een kiemplantje dat gaat uitgroeien tot het gewas. De eerste kiemblaadjes lijken bij veel plantjes op elkaar. Ze hebben zichtbaar weinig eigenschappen van het uiteindelijke soort gewas. Het doel van de blaadjes is dan ook de eerste groei van het plantje.

Zaailingen

Na de kiemblaadjes komen de eerste echte blaadjes tevoorschijn, en nu is je kiemplantje een zaailing geworden. Zodra deze blaadjes goed zichtbaar zijn is het ook direct tijd om de zaailingen te gaan verspenen zodat ze voldoende ruimte hebben. Verspenen betekend zoveel als het verpotten, maar dan van jonge plantjes.

Zaailingen verspenen

Zaailingen verspenen is een secuur werkje, waarbij je zeer voorzichtig om moet gaan met de plantjes. Het plantje heeft vier blaadjes en vooral het steeltje en de wortels zijn nog erg teer en worden snel beschadigd.

Wat heb je nodig

  • Potgrond
  • kleine potjes (+/- 8 cm) of een plastic bakjes waar je gaatjes in kan prikken met een priem
  • Een water schotel
  • mogelijk een theelepel als schepje (ik gebruik enkel mijn handen)

Wat gaan we doen

We gaan de zaailingen verspenen door ze voorzichtig, stuk voor stuk, uit de kiembak te scheppen en in een met potgrond gevuld potje te zetten.

Gaatjes prikken in een plastic bakje

STAP 1

Bereid de nieuwe potjes voor door ze te vullen met potgrond en er voor elk plantje dat je wilt zaaien met je vinger of theelepeltje een gaatje in te maken. Als je plastic bakjes gebruikt prik dan eerst gaatjes in de bodem zodat het overtollige water weg kan en het plantje het water uit de schotel kan opnemen. Zorg dat de potgrond in het potje een beetje is aangedrukt, maar niet helemaal zodat je de aarde met het plantje er in nog kan aanduwen.

Potjes met aarde gevuld

STAP 2

Schep met een theelepel of gebruik je vingers als schepje, en schuif voorzichtig onder het plantje dat je uit het kiembakje wilt halen. Doe het langzaam zodat je zo min mogelijk gevormde wortels breekt.

STAP 3

Ontwar de wortels van de verschillende plantjes als dat nodig is. Doe ook dit rustig, beetje bij beetje, zodat er zo min mogelijk wordt beschadigd.

Ontwarren van de wortels van kiemplantjes

STAP 4

Pak het plantje aan een van de kiemblaadjes vast zodat je het steeltje niet beschadigd. En laat deze met de worteltjes in het gaatje in de potgrond zakken. Het plantje mag tot aan de kiemblaadjes in de grond worden gezet.

Zaailingen planten in de aarde

STAP 5

Druk de aarde rond de zaailing aan zodat deze stevig staat en geef hem water.

3 Tips om rekening mee te houden

Tip 1

Als je de zaailingen hebt verspeend kunnen deze over het algemeen al in een niet verwarmde kas in de tuin staan of in een schuurtje achter het raam. Let wel op dat er geen vorst komt (Let op de IJsheiligen!) want daar kunnen de zaailingen nog steeds niet tegen. Het is in dit stadium ook prima om ze weer in huis te zetten en ze pas later naar buiten te verplaatsen.

Tip 2

Geef ze niet te veel water, zorg dat de grond niet nat aan voelt maar vochtig en geef ze niet weer eerder water als dat de grond droog is. Wortelrot en schimmel zijn grotere gevaren voor de zaailingen dan een beetje droogte. Om te voorkomen dat de plantjes te nat staan kan je ze water geven in de waterschotel zodat dit meer geleidelijk wordt opgenomen.

Tip 3

Als je plastic bakjes zelf om vormt tot plantenpotjes en je meer plantjes in 1 bakje zet is het handig een schotje in de aarde te maken tussen de plantjes. Hierdoor heb je minder door elkaar gegroeide wortels op het moment dat je de plantjes gaat uit planten in de eigenlijke moestuin/moestuinbak.

Een schotje in een groter potje

Veel plezier met het zien groeien van je eigen zaailingen. Het is echt als of je een beetje moeder bent geworden van je eigen plantjes. Als je wil weten hoe je aan de zaailingen komt lees dan het artikel over het oogsten van de zaden uit groenten, klik hier

Ik ben benieuwd hoe jou moestuin er op dit moment voor staat. Ik lees je berichtje graag hieronder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *