Wanneer is het IJsheiligen?

Wanneer is het IJsheiligen

Wanneer is het IJsheiligen, waar komt de term vandaan en waar staat het voor?

Wanneer?

De IJsheiligen is een periode van 3, 4 of 5 dagen (afhankelijk van de traditie in het land) halverwege mei, van de 11de t/m 15de waarbij of de eerste of de laatste (twee) dag(en) niet worden mee geteld tot deze periode.

Wie zijn de IJsheiligen?

De IJsheiligen is een periode van 3, 4 of 5 dagen (afhankelijk van de traditie in het land) halverwege mei, van de 11de t/m 15de waarbij of de eerste of de laatste (twee) dag(en) niet worden mee geteld tot deze periode.Op deze dagen in mei vallen achter een volgens de naamdagen van een aantal katholieke heiligen. Naamdagen van heiligen zijn over het algemeen de sterfdagen van deze persoon. De bekendste in Nederland is de naamdag van Sint Nicolaas, zijn sterfdag zou 6 december zijn (in het jaar 342 of 352). Bij de IJsheiligen gaat het achter een volgens om:

  • 11 mei Sint Marmertus,
  • 12 mei Sint Pancratius,
  • 13 mei Servatius van Maastricht,
  • 14 mei Sint Bonifatius van Tarsus,
  • 15 mei Sint Sophia van Rome.

In Nederland wordt over het algemeen van 11 t/m 14 mei aangehouden, waarbij Sint Sophia niet tot IJsheilige wordt gerekend.  

Het weer

Op dit moment is de term IJsheiligen vooral bekend als aanduiding van mildere nachten waarbij de nachtvorst verdwijnt en er eenjarige planten kunnen worden gepland in de tuin. Grote veranderingen in temperaturen kunnen bij zowel bloeiers als moestuin groenten grote schade aanbrengen. Eén nacht met vorst kan alle eenjarige planten in de tuin de das om doen. Na 14 mei is de kans op deze nachtvorst zeer gering (maar in 2020 kan je waarschijnlijk beter nog even een paar dagen wachten met de plantjes echt buiten zetten), en aan het einde van de maand mei zijn temperaturen onder nul zeer uitzonderlijk in Nederland.

Voor het actuele weerbericht kan je kijken op weeronline.nl.

Waarom de IJsheiligen?

De koppeling tussen de naamdagen van deze heiligen en het verdwijnen van de nachtvorst dateert van rond het jaar 1000. Het zegt niet zoveel over het leven van de heiligen, ze staan bijvoorbeeld niet allemaal bekend om hun ijzige karakter of hun harde aanpak. De koppeling is vooral ontstaan door de tijd van het jaar waarop hun naamdagen vallen.

Na 14 mei kunnen we met z’n alle de plantjes buiten zetten! En misschien ben je overdag al bezig met het laten wennen van je opgekweekte gewassen aan de buitenlucht, en loop je net als mij constant met je zaailingen en een jarige plantjes heen en weer te slepen.

Ik hoor graag jou ervaringen met nachtvorst en de IJsheiligen, of jou best practice om je zaailingen te laten wennen. 

Nog niet begonnen met zaaien voor het starten van je moestuin? Je kan vandaag nog beginnen met enkel wat potgrond en groenten uit de koelkast! Hoe? lees je hier. Veel plezier!

JE zaailingen nog even binnen houden

1 reactie op “Wanneer is het IJsheiligen?”

  1. Pingback: Zaailingen verspenen in 5 stappen - Buitengewoon actief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *