Vakantie! Haven hoppen in Friesland

Haven hoppen in Friesland

De zomervakantie! Niets is lekkerder dan met je eigen boot (of je zelf gehuurde boot) op de bonnefooi de Friese provincie doorkruisen. Haven hoppend door steden, boerenland en over meren tot aan het IJsselmeer. Wat is leuk en handig, wat moet je absoluut niet doen en welke havens zijn prettig om te verblijven. In deze blog tips voor een heerlijke zomervakantie op het Friese water.

Leeuwarden

Als startpunt Leeuwarden; de hoofdstad van Friesland. De binnenstad van Leeuwarden heeft een flink aantal bruggen (met brugwachters, zonder bruggeld) en een heerlijke stadshaven aan de rand van het park de Prinsentuin. Verwacht geen boxen waar je in aan kan leggen, je ligt echt aan het park (of de overkant). In de zomer is het wel eens een kleine uitdaging om een plek te vinden. Enig geduld doet wonderen en verwacht in elk geval niet dat je aan het eind van de middag nog direct een plaatsje kan bemachtigen. Er is een toiletvoorziening aanwezig en zover bij ons bekend meldt de havenmeester zich bij jou boot.

Noorder- en Westerstadsgracht

Voor de ‘doorvaarders’ is het ook genieten. De Noorder- en Westerstadsgracht zijn redelijk ruim. Rond om de bruggen kan het dan alsnog wat manoeuvreren worden door het tegenliggende verkeer. Niet alle bruggen zijn ruim van te voren te zien. Iemand op de boeg van je boot voor het spotten van bruggen, stoplichten en andere watersporters (denk ook aan kano’s en SUP-ende mensen) is geen overbodige luxe.

Spoorbruggen

Nadeel van Leewarden met een zeilboot zijn de twee spoorbruggen aan het Van Harinxmakanaal die je tegenkomt als je van of naar Grou vaart. Zo soepel en snel de bruggen in de stad worden bediend, zo langzaam gaat het bij de twee spoorbruggen. Heb geduld, ze gaan open, maar ga er vanuit dat je even pauze hebt en hier aanlegt om voor jezelf een kopje koffie te maken. Voor openingstijden kan je contact opnemen via de telefoon en als je de papieren en de apparatuur hebt via VHF.

Leeuwarden

Vaarweginformatie.nl

Een uiterst handige site om bijdehand te hebben bij het plannen van je vaart en als je onderweg bent is vaarweginformatie.nl een site van Rijksoverheid met veel gegevens onder andere bedieningstijden van bruggen en sluizen, telefoonnummers en VHF frequenties waarop je contact kan zoeken met de brugwachters. 

Wergea

Een alternatief voor de drukke stadshaven van Leeuwarden is een passanteplekje in het rustige Wergea. Aan de noord kant een ‘natuurhaven’ bij de boer. Havengeld is € 5,- per nacht, de havenmeester komt bij je langs. Er zijn geen voorzieningen maar er is wel een speeltuin voor de kleintjes. Aan de zuid kant van Wergea kan je aanleggen bij watersportvereniging Tobbehuske. Hier zijn wel voorzieningen zoals walstroom, water, toilet en douche. Je ligt hier wel weer iets meer in het dorp ten opzichte van een plaatsje aan de noord zijde.

Wergea

Nationaal Park De Alde Feanen

Aan de oostkant van Friesland ligt het Nationaal Park De Alde Feanen met het dorpje Earnewâld, en in de directe omgeving De Veenhoop en Grou. Dit Nationaal Park bestaat voor een groot deel uit water en is heerlijk om te verkennen. De diepgang van de plassen en riviertjes is alleen vaak niet toereikend om deze met een kajuitzeilboot te bevaren. Niet getreurd, er zijn in dit gebied legio bootjes te huur (polyvalkjes, fluisterbootjes, sloepen). Leg je eigen boot in een van de havens en ga er heerlijk een dagje op uit of verken de iets grotere wateren in en om het Nationaal park toch met je eigen boot want ook dan heb je al een bijzondere ervaring.

Sneekermeer

Het Sneekermeer! Met een beetje wind (of wat meer) is het hier heerlijk zeilen! En als je klaar bent leg je aan bij Starteiland voor een overnachting of om te lunchen of dineren. Of kies een van de gezellige haventjes in de buurt van Sneek of juist aan de noordkant van het Sneekermeer bij Terherne; een schattig dorpje waar alles op loop afstand is. Keuze genoeg!

Sneekerhof

Aan de overkant bij Terherne ligt jachthaven Sneekerhof. Zij hebben een fietspontje (Fietsa Versa) waarmee je voor € 1,50 enkele reis naar Terherne wordt gebracht (ook zonder fiets). Het Sneekerhof ligt daardoor heerlijk buiten de drukte. Bij aankomst leg je je boot bij voorkeur aan de meldsteiger bij de ingang van de haven. Je meldt je persoonlijk bij het restaurantje aan de andere kant van de haven, daar kunnen ze je een plaatsje toewijzen. Uit ervaring wordt je niet altijd in een keer naar de goede ligplaats verwezen, maar de sfeer is er gemoedelijk, en ondanks de onhandigheid krijg je het gevoel dat ze het beste met je voor hebben. Let wel op; net als de rest van de Friese meren is de haven niet overal diep genoeg voor de gemiddelde zeilboot. De haven heeft alle voorzieningen én wat meer in de vorm van hangmatten, picknicktafels en speelgoed voor de kinderen dat ter beschikking wordt gesteld. In het seizoen van 2019 waren er wel ook véél muizen!

Snekerhof

Havens uitzoeken

Leuke havens vinden? Kijk op de site van ANWB. Hier vindt je een overzicht van havens op een kaart zodat je zelf kan zien welke havens aan jou vaarroute liggen. 

Heegermeer en Fluessen

Het ‘volgende’ Friese meer is het Heegermeer met aansluitend de Fluessen. Samen ruim 1,5 keer de grote van het Sneekermeer en dus; heerlijk zeilen. Aan de noord zijde van de meren bij Heeg en Woudsen (niet direct aan het meer) zijn veel havens gevestigd. Maar ook bij de rest van de dorpjes aan het meer vindt je mooie havens.

Stavoren

Na de Fluessen kom je in de buurt van het IJsselmeer, het grote water! Na het meer Morra kom je door het plaatsje Warns en als laatste Stavoren. Het uiterste puntje van Friesland, de poort naar het IJsselmeer en vooral ook een heel leuk dorpje om rond te struinen. Voor het aanleggen heb je verschillende opties; de binnenhaven of de buitenhaven van Marina Stavoren óf de Gemeentehaven midden in het centrum van Stavoren. Deze laatste ligt is het hoogseizoen vaak afgeladen vol, maar als je een plekje kan bemachtigen lig je in een van de mooiste stadshavens van Friesland. Waar je aanlegt is een persoonlijke keuze, en waarschijnlijk een kwestie van uitproberen. Alle havens hebben goede voorzieningen en ook Marina Stavoren (beide havens) liggen op loopafstand van het centrum. Goed om in de gaten te houden zijn de bedieningstijden van de bruggen en sluizen naar het IJsselmeer zodat je de volgende dag niet verplicht later moet vertrekken dan gepland omdat deze nog niet worden bediend. En als laatste overweging; de buitenhaven van Marina Stavoren heeft hoge steigers om aan te leggen. Dit heeft als gevolg dat als je een kleinere boot hebt je hier iets moeilijker aanlegt dan in de binnenhaven. Een leuke bijkomstigheid van de binnenhaven is het overdekte zwembad (en speeltuin). Als je een aantal dagen slecht weer treft kan je je ontspannen in en om het zwembad, en kinderen kunnen zich hier prima vermaken.

Stavoren
Een avontuur van formaat en toch een heerlijk ontspannen vakantie. In de natuur én onder de mensen. Haven-hoppen in Friesland is een echte aanrader en met deze informatie ook weer iets minder het grote onbekende. Ik nodig je uit het zelf te gaan beleven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *