Knopen op een zeilboot

Buitengewoonactief.nl rope freephotos pixabay e1571076928355
Een van de onderdelen van zeilen is knopen. Voor niet zeilend Nederland (met uitzondering van scouts) vaak een vraagteken. Voor alle zeilers behulpzaam maar vooral niet spannend. Wat wel spannend wordt is wanneer een knoop niet goed wordt gelegd de boot zich in de lijnen vast wrikt waardoor uiteindelijk de lijn moet worden doorgesneden, of juist los raakt waardoor de boot op drift gaat. Beide wil je natuurlijk voorkomen!

Zeilen voor beginners

Het leggen van knopen is dus onverminderd belangrijk wanneer het gaat om watersport, maar juist als beginner kan je hier al snel je steentje bijdragen. Als je een aantal knopen kent ben je al instaat te helpen bij de vaart en het aanleggen van de boot. En nog een belangrijker aspect: je kan leren knopen zonder dat je op een boot bent. Pak simpelweg een potlood en een veter en je eerst praktijkles kan beginnen.

Basis van een knoop

De principes van een bruikbare knoop zijn simpel. Een goede knoop:

  • wrikt zich niet vast;
  • werkt zich niet los
  • is makkelijk uit de knoop te halen.

Gelukkig hoeven we deze knopen niet zelf te bedenken. Door alle jaren zeilervaring zijn er goed bedachte, uitvoerig geteste en duidelijk beschreven knopen beschikbaar. Hieronder zijn een klein aantal van de grote hoeveelheid knopen uitgewerkt. Met deze selectie kom je een heel eind als het gaat om je steentje bijdragen tijdens de eerste keer zeilen (en de tweede keer, en de derde keer, enz.).

Knopen leggen

Zoals je kan verwachten heeft iedere knoop zijn eigen toepassing en eigenschappen, het is belangrijk om deze van de knopen te kennen zodat je ze goed kan inzetten. Geef bij het varen en aanleggen aan als je niet zeker bent van de manier hoe je de knoop hebt gelegd, ervaren zeilers kijken graag met je mee en het is voor hun een kleine moeite om het leggen van de correcte knoop voor te doen.

Mastworp en slipsteek

Een mastworp wordt veelvuldig gebruikt bij het zeilen. Je kan hem leggen op een kikker, rondhout, bolder of staalkabel. Dit gebeurd onder andere tijdens het zeilen als de lijnen van de zeilen worden vastgezet, als stootwillen op hun plaats worden gehangen, of wanneer de boot wordt aangelegd en vastgebonden

Mastworp

Om loswringen op een rondhout te voorkomen is het aan te raden een slipsteek als borging toe te voegen. Een enkele slipsteek gebruiken is niet verstandig omdat deze makkelijk los raakt.

Slipsteek

Paalsteek

Een paalsteek is een zeer sterke knoop en kan zelfs nadat deze onder hoge spanning heeft gestaan makkelijk worden los gemaakt. Door het leggen van een paalsteek wordt een lus in de lijn gecreëerd, deze kan je gebruiken om bijvoorbeeld het uiteinde van de ankerlijn vast te leggen aan het ankeroog. Of om willekeurig iets waar flinke spanning op kan komen vast te binden.

Paalsteek met pijlen

Achtknoop

De achtknoop wordt aan het eind van een lijn gelegd zodat deze niet meer uit een oog kan glijden waar de lijn door heen loopt. De lijn hoeft door deze achtknoop niet ergens aan vast te worden gezet om te voorkomen dat deze los schiet.


Achtknoop

1 reactie op “Knopen op een zeilboot”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *