Boswandeling in regenachtig herfst weer

boswandeling regen en zon

Begin oktober is de tijd van het jaar dat je weer moet wennen aan het koudere weer. We kunnen niet meer zonder een jas aan naar buiten en moeten nog meer als in de zomer rekening houden met buien. Ik blijf hierdoor direct meer binnen, als een echte huismus kruip ik op de bank onder een dekentje met een kop thee… En dat is niet de bedoeling! Begrijp me niet verkeerd, het is heerlijk af een toe een dagje op de bank te luieren, maar het is nog fijner om ook nu naar buiten te gaan. De natuur is prachtig en er veranderd veel in korte tijd nu het weer herfst is.

Hieronder geef ik een paar tips om ook in regenachtig weer prettig te kunnen wandelen.

Voorbereiding

De eerste tip geldt niet specifiek voor slecht weer en heeft meer te maken met de voorbereiding. Ik probeer altijd enige voorbereiding te treffen als ik ga wandelen in een voor mij onbekend gebied. In dit geval deed ik een kleine zoek actie online voor bosgebieden in en om Friesland. Hierbij stuiten ik op een site lanterfanten.nl. De site is basic maar met een mooie wandelkaart op basis van knooppunt routes in het gebied rondom Beetsterzwaag. Echt een leuke vondst! En er is natuurlijk niet altijd direct een digitale wandelkaart beschikbaar en dat is ook niet nodig. Ik vind het persoonlijk heel prettig te weten waar ik mijn auto kan parkeren zodat ik direct van de parkeerplaats een mooi gebied in loop en of er bewegwijzerde wandelroutes zijn of dat ik met een app loop. Natuurlijk kan je ook op de bonnefooi ergens heen gaan, net wat je persoonlijk prettiger vindt.

Kleding

Als je te maken hebt met regenachtig weer is het vooral belangrijk dat je goede kleding draagt. Het liefst een wind- en regendichte jas en een wandelbroek die of wel snel droogt of juist waterdicht is, dit afhankelijk van persoonlijke voorkeur en de temperatuur buiten. Er zijn veel verschilde outdoor merken die een lijn wandelkleding specifiek hebben ontwikkeld voor de wandelaars onder ons. Welk merk bij jou past is geheel afhankelijk van smaak en budget.  Ook je schoenen moeten zijn afgestemd op nat weer. Je gympies die je van de zomer droeg blijven voor nu weer even in de kast. Een tip die je niet verwacht maar ook in de regen handig is: neem een petje mee. Als het regent kan je deze onder je capuchon opzetten zodat je gezicht net iets meer wordt afgeschermd van de regen.

boswandeling

De bossen rondom Beetsterzwaag.

Herfst details

Tijdens het wandelen zie je veel van de omgeving, niet in kilometers misschien maar omdat de snelheid laag ligt (in vergelijking met fietsen of met de auto door een gebied rijden) zie je heel veel details die je anders mist. Een paar herfst details die je niet mag missen tijdens je wandeling; mooie paddenstoelen, kastanjes, beukennootjes en natuurlijk vele gekeurde bladeren. Als het weer het enigszins toe laat maak ik tijdens mijn wandeling graag foto’s van deze natuurpracht. Door al dat moois vergeet je vanzelf dat het vies weer is.

paddenstoelen

#2uurnatuur challenge

De maand oktober wordt door het IVN (instituut voor natuureducatie) gebruikt om meer mensen naar buiten te krijgen door de #2uurnatuur challenge te organiseren. Zoals je kan verwachten is ligt dit helemaal in mijn straat en hoop dan ook met mijn boswandeling jou te inspireren om ook naar buiten te gaan ondanks buien, wind of kou. Geniet van de herfst.

1 reactie op “Boswandeling in regenachtig herfst weer”

  1. Pingback: 5 Ultieme herfst activiteiten - Buitengewoon actief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *