5 Ultieme herfst activiteiten ook voor volwassenen

5 Ultieme herfst activiteiten ook voor volwassenen
In de herfst is de natuur het mooist! Dat hoor je regelmatig, maar ik kan me voorstellen dat je vooral grijze wolken en veel regen ziet. Het kost misschien enige moeit maar als je opzoek gaat naar deze 5 ultieme herfst activiteiten¬†ook voor volwassenen ūüôā krijg je ongetwijfeld nieuwe waardering voor de herfst. Dit wordt jouw seizoen!

Zodra de herfst zijn aantreden weer doet verandert de natuur in no-time. Hierdoor is het extra makkelijk om je te laten verrassen door de natuur. Als je maar weet waar je op moet letten. Het is ook extra makkelijk om deze korte tijd te missen. Eind september kan nog heel goed voelen als de zomer, maar zodra oktober de hoek om kijkt zie je met een paar dagen grote verschillen in de natuur.

Noten, zaden en vruchten

Tot grote vreugde van kinderen ligt het park of het bos in deze tijd vol met schatten; kastanjes of tamme kastanje, eikeltjes of beukennootjes. In een park kan je van een afstand zien onder welke boom de meeste kastanjes liggen door de drommen kinderen er onder. En ze hebben helemaal gelijk; een vers uit de boom gevallen kastanje is prachtig. Ik nodig je uit om tijdens je wandeling zelf ook eens onder de bomen te kijken welke noten of zaden er liggen. En pak er is een op. Een kastanje is namelijk niet egaal bruin maar heeft een soort vingerafdruk in verschillende tinten bruin. En als je een kastanje vindt die met de val uit de boom niet uit zijn schil is gekomen kan je deze (als een soort cadeautje uit de natuur) zelf open maken. Het voelt misschien wat kinderachtig maar met deze aandacht en verwondring naar de details van de natuur kijken is bijzonder mooi. En dat ervaar je pas als je het zelf doet. Wil je weten hoe een beuk, tamme kastanje of esdoorn eruitziet? Of welke boom je hebt gezien? Kijk eens op Bomen-determineren.com. 

Leuk met kinderen: 
Maak van de gevonden kastanjes, eikeltjes en gekleurde blaadjes een herfsttafel (binnen √≥f buiten). Zo kunnen jullie nog weken plezier hebben van de mooie gevonden ‚Äėschatten‚Äô.

Daarnaast vind je in de herfst het laatste wilde fruit. In veel bosrijke gebieden en regelmatig in parken vind je grote bramen- of vlierbessenstruiken of appelbomen. Als je van plan bent fruit te plukken is het goed om je in te lezen wat wordt gedoogd en wat niet (met name de hoeveelheden) en waar je wat kan vinden. De site Wildplukwijzer.nl is een leuke start hiervoor. En je kan er in elk geval lekker van snoepen tijdens je wandeling!

Paddenstoelen

Een onderdeel van de natuur dat niet weg te denken is in deze tijd van het jaar, en dus ook niet uit deze lijst met 5 ultieme herfst activiteiten, zijn: paddenstoelen! ¬†Een heleboel, hele mooi en veel verschillende paddenstoelen! Zo in het oog springend dat zelfs Instagram er vol mee staat. ¬†Op de site Natuurpunt.be kan je van veel verschillende soorten de namen terug vinden (ze staan handig ook op kleur gesorteerd) ¬†en als je er geen genoeg van kan krijgen is de site Allesoverpaddenstoelen.nl een aanraden. Hier vind je, zoals de titel al zegt, alles over paddenstoelen. En doe vooral mee op Instagram met het delen van je foto’s want probeer maar eens geen foto’s te maken van al die prachtige paddenstoelen! Om ze te vinden moet je kijken op vochtige plaatsen. In en rond grasperkjes, in het bos op levend hout of juist op afvalhout. Je vindt ze vrijwel overal als je tijdens je wandeling iets meer let op de details van de natuur.

Insecten

Nu je toch al kijkt naar de grond om foto’s te maken van de prachtig paddenstoelen… is het ook leuk om nog iets verder te kijken. Want binnen de kortste keren zijn de paddenstoelen niet het enig dat je ziet. Overal zitten torretjes, kevertjes, mieren, spinnetjes, duizendpoten, pissebedden, enz, enz. De grond leeft! Je vindt ze onder de bladeren op de grond of als je een steen of tak op pakt. Het is heel leuk om eens te kijken waar die kleine beestje allemaal zo druk mee zijn. Neem je kinderen mee om ze te ontdekken en je merkt direct dat je volwassen manier van reageren (insecten zijn vies) niet per definitie de juiste is. Kinderen kijken naar een kevertje alsof het een konijntje is dat weg hopt. Probeer ook eens zo verwonderlijk naar de kleine dieren in het park of het bos te kijken. En wil je weten hoe ze er uit zien of wie je hebt gezien? Kijk op de Dierenzoeker.nl.

Vogeltrek

Een heel ander fenomeen in de herfst is de vogeltrek. Veel vogel soorten trekken wanneer de temperatuur daalt naar het zuiden. Hierdoor komen er een aantal vogels in de herfst bij ons op visite en trekker er andere vogels die in de zomer bij ons waren verder om ergens anders te overwinteren. Een van de meest opvallende trekvogels zijn de ganzen. Zij maken als ze over vliegen altijd een gakkend geluid waardoor ze makkelijker te spotten zijn. In verschillende aantallen vormen ze een welbekende V in de lucht. Als je in een niet al te luidruchtige omgeving buiten bent kan je de ganzen duidelijk horen en is het alleen een kwestie van goed om je heen kijken om ze te zien. Daarnaast kan je in eigen tuin al zien dat er andere vogels zijn aangekomen om te overwinteren zoals de kool- en pimpelmezen en roodborstjes. Door hun formaat zijn ze in de lucht wat minder goed te zien maar in de tuin heb je veel plezier van deze bondgekleurde vogels. De vogelbescherming heeft een prachtige online vogelgids ter beschikking zodat je alles van deze mooie vogels te weten kan komen.   

Vogeltrek v-vorm

Herfstlandschap

De meest in het oog springende verandering in de herfst zijn natuurlijk de bomen waarvan de groene bladeren verkleuren naar prachtige gele, oranje en rode tinten. Zodra de bladeren verkleuren zijn er prachtige vergezichten. Het genieten hiervan kan heel gemakkelijk in het dagelijks leven. Als je buiten onderweg bent (in de auto en met het ov) kan je vaak al genieten van dit natuurverschijnsel. Onthoud goed zodra je een paar uur vrij hebt is er nog veel meer te ontdekken. Laat de natuur je uitnodigen en rij niet alleen langs maar stap ook uit daar waar de herfst bomen volgens jou het mooiste zijn. Klik hier om te lezen wat je nodig hebt voor een prettige wandeling in de herfst.

5 Ultieme herfst activiteiten ook voor volwassenen

Ik wens je een mooie herfst toe met veel wandelingen en verwondering over deze 5 ultieme herfst activiteiten ook voor volwassenen! Zodat je met deze idee√ęn je helemaal op kan gaan in je herfst beleving.¬†

Heb je zelf iets dat je altijd doet in de herfst en het staat hierboven niet beschreven? voeg het toe in de reacties hier onder!

Herfst buitengewoon mooi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *