3 Huisdieren die je kan houden in je achtertuin

Huisdieren die je kan houden in je achtertuin
Een prettige achtertuin is goud waard, en hoe die inrichting er dan uit ziet kan van persoon tot persoon sterk verschillen. Maak je achtertuin of balkon in elk geval zo dat je er zoveel mogelijk van kan genieten. Een goede tip is om er naast een fijn terras ook actief in bezig te zijn door er bijvoorbeeld een groei en bloei tuin te creëren, een moestuin te starten óf dieren te houden.

In dit artikel wordt ingegaan op huisdieren die je kan houden in je achtertuin. Wil je meer weten over hoe je een moestuintje begint klik dan op deze link

Verantwoordelijkheid

Dieren zijn in mijn beleving de ideale manier om meer buiten bezig te zijn. Het is echter wel een verantwoordelijkheid die je aan gaat voor een flink aantal jaar. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er op gegeven moment niet meer naar de dieren wordt omgekeken. Dit impliceert direct ook dat een (jong) kind verantwoordelijk maken voor de verzorging van de dieren geen optie is. Natuurlijk is het een goede leer om de huisdieren (tuindieren) te verzorgen. Kinderen kunnen echter de tijd en de moeite die deze verantwoordelijkheid met zich mee brengt niet overzien. Daarom zal de eindverantwoordelijkheid altijd bij een volwassenen moeten liggen.

Benodigde ruimte

Afhankelijk van de grote van je balkon kan je zelfs dieren houden op je balkon. Net als in een tuin moet je wel rekening houden met het uitkiezen van de rassen die je gaat houden. Op balkons en in kleine achtertuinen moeten deze niet te groot worden waardoor ze uiteindelijk te veel ruimte nodig hebben. Bedenk voor elk dier dat je koopt; hoe groter het dier, hoe meer ruimte het nodig heeft. Een ren die in eerste instantie groot genoeg is voor jonge dieren, kan een seizoen verder al te krap zijn.

Soort dier

Er zijn veel soorten huisdieren die je kan houden in je achtertuin. Hieronder een kleine, niet uitputtende lijst met opties:

 

 • konijnen
 • cavia’s
 • kippen
 • volière vogels
 • vissen in een vijver
 • enz.

Je zal zien dat alle dieren op het ene punt handiger zijn dan op het andere punt. Bij je keuze moet je deze minder handige punten voor jezelf afwegen tegen wat je leuk vindt aan het dier. Op die manier maak je een bewuste compromis tussen wat je leuk vindt en wat handig is.

Konijnen

Konijnen 3

Een konijn is een dier dat je nooit alleen kan houden. Eén konijn is geen optie. Wanneer je een konijn aanschaft zal je dus voor twee konijnen ruimte en voer moeten hebben. Twee mannetjes bij elkaar houden is een uitdaging. Dit kan lange tijd goed gaan en op een gegeven moment opeens omslaan in een gevecht waarbij de plukken haren in het rond vliegen. Een oplossing hiervoor is een van beide of beide konijnen laten castreren door een dierenarts. Twee vrouwelijke konijnen bij elkaar gaat bijna altijd goed. Bij aanschaf van de konijnen wordt ongetwijfeld aangegeven of het om dames of heren gaat, helaas is dat bij konijnen erg moeilijk te zien. Om zeker te zijn dat je het juiste geslacht dier hebt gekocht en om de gezondheid van het dier te laten checken is een afspraak bij een dierenarts geen overbodige luxe. Op die manier weet je direct waar je aan begint en kan je heel lang van de gezelschap van je konijnen genieten.

Veel konijnen zijn vanuit zichzelf zindelijk. Dat wil zeggen dat ze een hoek in hun hok of ren gebruiken als toilet. Het sturen van deze hoek, je wilt bijvoorbeeld graag dat deze hoek niet dicht bij je zithoek is, kan een uitdaging zijn maar met geduld kom je er wel. Uit mijn persoonlijke ervaring zijn flapoor konijnen een stuk minder snel zindelijk en hierop ook moeilijk te trainen.

Cavia's

Cavias

Een cavia alleen is, net als een konijn, geen optie. Omdat bij cavia’s de mannetje bij elkaar houden wat makkelijker is zie je dit, in tegenstelling tot bij konijnen, ook vaak voorkomen. Cavia’s houd je tenminste in tweetallen. Een leuke toevoeging van een cavia is het geluid dat hij maakt als hij denkt dat hij wat te eten krijgt, of zou moeten krijgen. Daarnaast kan je met voldoende ruimte ook cavia’s en konijn in dezelfde ren laten wonen. De meningen hierover zijn verdeeld, maar zolang de cavia’s en konijnen voldoende ruimte hebben en een eigen plek hebben om zich terug te trekken is dit in mijn ervaring een leuke combinatie.

Een nadeel van cavia’s is dat zij niet ‘winterhard’ zijn. Zodra de temperatuur zakt in het najaar zullen ze naar een verwarmde omgeving moeten worden verplaatst. In het voorjaar kunnen ze zodra de nachten niet meer te koud zijn weer naar buiten. Let dan wel op het temperatuur verschil, als zij de winter in een verwarmde woonkamer hebben gestaan kunnen ze in de vroege lente nog niet naar buiten. Daarnaast is een cavia niet zo netjes als een konijn, ze drinken meer en daardoor plassen ze meer, en ze poepen waar het hun op dat moment het beste uitkomt. Hierdoor zal je vaker het hok moeten schoonmaken.

Kippen

Kippen

Kippen in een achtertuin is mogelijk niet het meest voor de hand liggend. En misschien is de eerste connectie die je maakt met een boerderij of een grote achtertuin. Voor het houden van kippen heb je geen van beide nodig. Een mooie ren in een achtertuin kan prima voorzien als kippenhok. Het leuke van kippen is dat ze altijd bezig zijn. Ze struinen rond in hun ren of in de tuin, als ze er even uit mogen. Het is een van de meer levendige tuindieren die je kan houden. In verband met het geluid dat ze maken is het aan te raden geen haan te houden. Kippen zijn net als de cavia’s en konijnen niet in hun eentje te houden. Minimaal twee en liefst zelfs meer. Daarnaast moet het nachthok afsluitbaar zijn zodat ze pas ‘het licht zien’ als je zelf (en je buren) uit bed komen, want ook kippen kunnen flink tokken!

Het hok en de ren moeten in de basis aan iets meer eisen voldoen als bij het houden van konijnen of cavia’s. Zo moeten ze in het nachthok op stok kunnen en een goede plaatst hebben voor het leggen van eieren. Uit eigen ervaring zijn kippen iets vatbaarder voor parasieten. Goede hygiënische verzorging is voor elk huisdier van groot belang maar bij kippen heeft dit nog iets meer prioriteit om te voorkomen dat ze parasieten krijgen. Omdat kippen hier iets vatbaarder voor zijn, zijn er ook veel preventiemiddelen en behandelingen beschikbaar waardoor een besmetting snel kan worden tegen gegaan.

Meer informatie

Dit is een kleine uiteenzetting van een aantal huisdieren die je kan houden in je achtertuin. Voordat je over gaat tot aanschaffen zal je je verder in moeten lezen in het type dier en het ras waar je voorkeur naar uit gaat. Ik neem hier een link op naar het het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) daar vind je veel meer informatie over nog veel meer dieren. Daarnaast voeg ik ook een link toe naar het knaagdierencentrum van de Dierenbescherming.

Asieldieren

Voor veel huisdieren, ook voor huisdieren die je kan houden in je achtertuin, zijn asielen waar je dieren vindt die een nieuw huisje zoeken. Ook voor konijnen, cavia’s en kippen kan je bij diverse asielen terecht. Door via deze weg een dier aan te schaffen help je een organisatie die zich inzet voor de opvang van dieren die niet meer gewild zijn, en de huisdieren geef je een nieuwe plekje. Dit geeft een extra goed gevoel bij het houden van je dieren.

Veel plezier met het houden van een of meer van deze 3 huisdieren óf  ‘tuindieren’. Ik ben erg benieuwd naar jou ervaringen, laat hieronder een reactie achter!

Als je daarnaast ook graag een moestuintje start klik dan hier

De leukste huis dieren voor in de tuin 3

7 reacties op “3 Huisdieren die je kan houden in je achtertuin”

 1. Je blog over huisdieren roept herinneringen op aan de jeugd van mijn kinderen: de oudste wilde cavia’s en natuurlijk wilden de andere twee ook cavia’s. Een maand of twee ging het goed. Daarna was ik het die met de verzorging zat opgescheept. En natuurlijk kregen we ook nageslacht waar niet op was gerekend.

  1. Hoi Natalie, de onverwachte gezinsuitbreiding onder de huisdieren, nooit handig… Ik ben ook door schade en schande wijzer geworden en een kleine investering in een bezoekje aan de dierenarts bij aanschaf van je huisdieren voor een check-up (en het bekijken van het geslacht) is echt een aanrader.

 2. Mijn buurvrouw heeft een fret. Het is niet een heel voor de hand liggend huisdier, maar eigenlijk heel geschikt voor de flat-met-balkon. Hij hoeft ook niet in een kooitje. Ze heeft erg erg veel liefde van, zegt de buurvrouw. Bovendien kan het dier tamelijk goed voor een tijdje alleen blijven. Ik denk wel dat ze het dier goed heeft afgericht. Normaal gezien zou ik me zorgen gaan maken om mijn kabels.

  1. Hoi Isabel, fretten zijn hele fijne huisdieren voor in huis! Nog meer te vergelijken met een kat dan met de ‘tuindieren’ hierboven beschreven. Omdat ze geen knaagdier zijn is de kans dat ze hun tanden zetten in snoeren gelukkig niet zo groot. Je kan heel veel plezier aan ze beleven als je het dagelijks verschonen van de frettenbak (zoals de kattenbak) geen probleem vindt.

 3. Leuk, dit blog over dieren die je in de achtertuin kan houden. Mijn vriendin heeft kippen en daar heeft ze veel plezier van. Wel heeft ze door schade en schande geleerd dat een ren heel goed beveiligd moet zijn. Ze woont buiten de stad en daar heb je nog al eens last van vossen. En die zijn heel erg gewiekst.

  1. Dank je voor de tip! Ik hoor ook wel eens verhalen, zelfs van mensen die in de stad wonen, waarbij het huisdier uit de tuin wordt geroofd. Waarschijnlijk niet door een vos maar er zijn zelfs daar voldoende roofdieren die dit kunnen doen. Een degelijk nachtverblijf/ren (waar je je dieren in houdt wanneer je er zelf niet bij bent) is in alle gevallen sterk aan te raden.

 4. Pingback: 5 Ultieme herfst activiteiten - Buitengewoon actief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *